3 zaken die men het meest vergeet bij koop gebruikte auto!

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
3 dec , 2014,
Editor
, , ,
No Comments

Tweedehands auto kopenDagelijks kopen heel veel mensen een tweedehands auto. Het grootste gedeelte van deze mensen is heel gelukkig met de aanschaf, maar je zal altijd een aantal mensen overhouden die een tweedehands auto kopen en daarbij bedonderd worden. Het leven is helaas niet zonder risico’s, en het kopen van een occasion kan natuurlijk altijd fout gaan, maar er zijn wel wat valkuilen waar je je voor kunt behoeden. Zo zorg je ervoor dat de risico’s van het kopen van een tweedehands auto een stuk kleiner worden!

1: Vergeten een RDW kentekencheck te doen!

In de eerste plaats zorg je er natuurlijk voor dat je een RDW kentekencheck doet. Alle Nederlandse auto’s worden op naam gesteld en de gegevens van deze voertuigen zijn vrij te raadplegen. Je hoeft alleen maar het kenteken op te zoeken met de RDW kentekencheck en je ziet zo of de technische specificaties van een voertuig kloppen en of de occasion als gestolen geregistreerd staat. Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van heling!

2: Vragen naar gebreken

Er zijn in het verleden wel rechtszaken gevoerd over de vraag hoe ver een verkoper moet gaan in het vermelden van verborgen gebreken. Ook na veel jurisprudentie is er nog een groot grijs gebied. Het gaat voornamelijk om de vraag om hoeveel informatie een verkoper uit zichzelf moet geven over bijvoorbeeld het schadeverleden van een auto. Aan de ene kant heeft een verkoper natuurlijk het recht en het belang om de auto zo goed mogelijk te verkopen, aan de andere kant heb jij het recht om alles over een gebruikte auto te weten.

In ieder geval staat vast dat een verkoper niet mag liegen. Vraag dus altijd, al is het maar voor de formaliteit, of een auto een schadeverleden heeft, hoeveel eigenaars een auto heeft gehad, of de verkoper zelf afwijkingen heeft gesignaleerd enzovoort. Als je twijfelt kun je altijd een schaderapport aan de hand van het kenteken opvragen.

RDW check gebruikte auto

 

3: Stel garantievoorwaarden op schrift

Wat stelt garantie precies voor? Wat garandeert de verkoper precies? Kun je de verkoper ook echt aan zijn beloften houden. Heel veel problemen bij de koop van een tweedehands auto ontstaan door het niet duidelijk vastleggen van de garantievoorwaarden. Vaak wordt er wel op schrift gesteld dat er garantie is, maar niet wat deze inhoudt. Op het moment dat er gebreken zijn wordt je vaak terugverwezen naar de algemene voorwaarden. In de algemene voorwaarden kan een verkoper zich voor een groot gedeelte exonoreren, vrijtekenen, voor bepaalde gebreken. Zorg er dus voor dat je voor de koop precies weet wat eventuele garantie inhoudt. Leg deze garantie altijd op schrift vast, hoe mooi de ogen van de verkoper ook mogen zijn. In de praktijk heb je namelijk meer aan op schrift gestelde garantievoorwaarden, dan aan de mooie ogen van de verkoper.

 

Tot slot: blijf nuchter

Blijf verder gewoon simpel denken en handel niet overhaast. Loop niet warm voor merkwaardige constructies en laat je niet onder druk zetten. Er worden duizenden gebruikte auto’s per jaar verkocht, er komt altijd wel weer een droomauto voorbij zetten!

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment