Wat is wegenbelasting?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
22 mrt , 2016,
Editor
, , , , ,
No Comments

Wegenbelasting is de belasting die u betaalt als u een voertuig op uw naam hebt staan. Wegenbelasting betaalt u, zodat de overheid de wegen in Nederland goed kan onderhouden. Veel landen hebben een systeem waarbij er betaald wordt voor de kilometers die er bijvoorbeeld op de snelweg gereden worden (hoe meer u rijdt, hoe meer u betaalt). Dit systeem is er bijvoorbeeld in Frankrijk, waar u betaalt voor de tolwegen. In Nederland is dit systeem echter anders. In Nederland betaalt iedereen een vast bedrag per maand, ongeacht het aantal kilometers dat de persoon in kwestie met zijn/haar voertuig rijdt. Echter, ook in Nederland verschillen de wegenbelasting tarieven, maar deze tarieven hangen af van het voertuig waarvoor u autobelasting of motorrijtuigenbelasting betaalt. Hieronder vertellen we u meer over de factoren die meespelen in het vaststellen van de RDW wegenbelasting.

 

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

BelastingdienstHoeveel wegenbelasting u precies moet betalen voor uw auto of motor hangt af van meerdere factoren. Het soort rijtuig dat u heeft is van belang en ook het gewicht van het voertuig heeft invloed. Het is immers zo dat een zwaardere auto een grotere impact heeft op een snelweg dan een lichtere auto. Ook de brandstof van het voertuig speelt mee bij het bepalen van de wegenbelasting tarieven. De wegenbelasting auto hangt ook af van het aantal jaren dat het voertuig oud is. De wegenbelasting auto kan zeer goedkoop worden of kan zelfs verdwijnen als u in een zeer oude auto rijdt. Wegenbelasting berekenen kan dus alleen als u beschikking hebt over bepaalde gegevens van het voertuig. Bereken wegenbelasting of autobelasting berekenen kan, na het invullen van deze factoren bij een online tool, heel eenvoudig zijn.

 

Hoe moet ik de wegenbelasting betalen?

Wegenbelasting betalenAls u wegenbelasting moet betalen voor het voertuig dat op uw naam geregistreerd staat, kunt u kiezen uit twee mogelijkheden om uw autobelasting of motorrijtuigenbelasting te betalen:

  • Een automatische incasso;
  • Een acceptgiro.

Met een automatische incasso heeft u geen omkijken naar het betalen van de autobelasting of RDW wegenbelasting. Deze wordt immers elke maand automatisch van uw bankrekening afgeschreven. Deze optie is het meest verstandig, omdat u zo niet het risico loopt dat u het vergeten van de wegenbelasting vergeet. De automatische incasso geldt overigens alleen voor personen-, kampeer-, bestelauto’s en motorrijwielen. Overige voertuigen moeten gebruik maken van de acceptgiro, waarbij u elke maand zelf het geld voor de autobelasting moet overmaken.

 

Conclusie

Hebt u een voertuig op uw naam staan en bent u benieuwd hoeveel belasting auto u hier per maand voor moet betalen? Dit hangt van een aantal factoren af, zoals het bouwjaar van de auto, het gewicht van de auto en de brandstof die de auto verbruikt. Wegenbelasting tarieven zijn dus verschillend. Bereken wegenbelasting nu online door alle informatie over uw voertuig in te voeren en zo te ontdekken wat u betaalt voor uw motorrijtuigenbelasting of autobelasting! Wegenbelasting berekenen wordt op deze manier ontzettend eenvoudig en het uitrekenen van uw autobelasting of RDW wegenbelasting geeft u inzicht in de kosten die u maandelijks hebt. Simpel en ontzettend handig!

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment