Wat is wegenbelasting en hoe werkt het?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
9 jun , 2016,
Editor
, , ,
one comments

Voordat we direct overgaan naar de belangrijkste vraag van dit artikel, namelijk “Hoeveel wegenbelasting betaal ik?”, is het belangrijk om eerst uit te leggen wat wegenbelasting eigenlijk is. Wegenbelasting of autobelasting is de belasting die u betaalt als u een voertuig op uw naam hebt staan. Deze betaalde belasting wordt door de overheid gebruikt voor het aanleggen, onderhouden en repareren van wegen in Nederland. Wegenbelasting is dus erg nuttig, want het zorgt ervoor dat wij prettig kunnen rijden in Nederland. Maar hoeveel wegenbelasting moet u eigenlijk betalen als u een voertuig op uw naam hebt staan? Lees snel verder!

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

Hier is helaas geen simpel antwoord op. De hoeveelheid wegenbelasting die u moet betalen, hangt namelijk van een heleboel factoren af en wordt per voertuig berekend. Het is ten eerste belangrijk wat voor soort voertuig u rijdt. U betaalt bijvoorbeeld voor een zware vrachtwagen meer wegenbelasting dan voor een kleine en lichte (in gewicht) personenauto. Een zware vrachtwagen heeft immers meer impact op de wegen en als er alleen maar zware vrachtwagens op onze snelwegen rijden, zijn deze sneller aan vervanging of onderhoud toe. Ook telt het soort brandstof dat uw voertuig gebruikt mee bij het berekenen van de wegenbelasting en bovendien wordt er gekeken naar het bouwjaar van uw voertuig. In sommige gevallen hoeft er voor hele oude voertuigen geen wegenbelasting meer betaald te worden.

hoeveel wegenbelasting

Wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting berekenen hoeft u niet zelf te doen. Het berekenen van de wegenbelasting kan heel eenvoudig door middel van een online tool. U hoeft alleen maar de factoren die hierboven genoemd zijn (gewicht van het voertuig, bouwjaar, etc.) in te voeren, plus wat overige informatie. De tool rekent vervolgens uw wegenbelasting uit. Heel makkelijk!

belastingdienst

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment