Tweedehands auto’s: Tips van experts om een miskoop te voorkomen

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
28 feb , 2018,
Editor
, , ,
No Comments

Tips van experts om een miskoop te voorkomen

Het kopen van een auto kan een behoorlijke onderneming zijn, vooral als je niet precies weet waar je naar op zoek bent. Je kunt tijdens je zoektocht te maken krijgen met een heleboel ongekende uitdagingen. Je eindigt bijna altijd met een auto met een verleden, tenzij je een nieuwe auto aanschaft. De markt van gebruikte auto’s zit vol met goedkope pareltjes en veel te hoog geprijsde wagens die rijp zijn voor de sloop. Maar hoe kom je er achter welke auto nu echt een goede koop is?

Gebruikte auto’s zijn vaak de beste auto’s die je kunt vinden in de autowereld, zeker de auto’s die slechts twee of drie jaar oud zijn. De prijs is niet alleen goedkoper dan die van een nieuwe auto van het zelfde model of merk, maar ook zijn de verzekerings- en belastingkosten stukken lager dan in het geval van een nieuwe auto. Bovendien zijn, in het geval van een auto van twee tot drie jaar oud, de ergste afschrijvingskosten al gemaakt. Het koepn van een gebruikte auto is een prima manier om een auto te kopen die je nieuw niet zou kunnen betalen. Helaas is er bij 30% van de gebruikte auto’s die te koop staan sprake van een schadehistorie. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je de auto en de autohistorie eerst grondig controleert voordat je direct tot aanschaf overgaat. Ook als je een tweedehands auto aanschaft bij een gecertificeerde garage of dat je je auto koopt bij een lokale dealer, het controleren van de verslagen met betrekking tot de autohistorie kan altijd helpen bij het maken van de uiteindelijke beslissing. In dit artikel geven wij jou informatie die essentieel is bij het zoeken van een auto met een goede historie. Bovendien geven onze experts tips om een miskoop te voorkomen.

Het belang van het controleren van de autogeschiedenis

Nederland is één van de weinige landen in Europa waar de autowaarde van tweedehands auto’s meestal prima is. In de Nederlandse wet staat dat iedere autobezitter zijn of haar auto ieder jaar moet laten controleren door middel van een APK. De resultaten van deze controle worden vastgelegd in een database. Potentiële kopers van een occasion kunnen deze informatie inzien. Ook registreert de NAP (Nationale Auto Pas) de kilometerstand van auto’s, om te voorkomen dat er met kilometerstanden gerommeld wordt. Je kunt deze verslagen, met daarin informatie die is verzameld door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) eenvoudig inzien voordat je een auto aanschaft. Met de volgende tips en suggesties kan je voorkomen dat je in veel voorkomende valkuilen trapt en kan je ervoor zorgen dat je waarde voor je geld krijgt.

Het autoverleden checken

Als je het autoverleden van een auto niet checkt, kan het zomaar zijn dat je eindigt met een gestolen auto of een auto waarvoor de vorige eigenaar nog rekeningen moest betalen. Het gevolg kan zijn dat jouw auto wordt opgeëist door de financieringsmaatschappij of wethandhavingsautoriteiten. Ook kan het zijn dat de auto al afgeschreven is, dat het niet meer veilig is om in het voertuig te rijden of dat er sprake is van een frauduleuze advertentie voor een auto die helemaal niet bestaat.

Ziet een occasion er te mooi uit om waar te zijn? Dan is hij dat waarschijnlijk ook. Dit soort aanbiedingen zijn vaak oplichterij en vaak gaat het hier om gestolen voertuigen. Als koper van dit soort auto’s kan je duizenden euro’s verlies maken. Het is daarom belangrijk om kritisch naar het autoverleden van een auto te kijken door een kentekencheck, een RDW check, een chassisnummercheck of een VIN-nummercheck uit te voeren voordat je een tweedehands auto koopt, zéker wanneer een auto vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. Met een chassisnummercheck achterhaal je belangrijke en gedetailleerde voertuiginformatie over het verleden van de auto. Dit kan je helpen om te achterhalen of de auto als gestolen geregistreerd staat, of de auto afgeschreven is, of de auto ernstige schade heeft of dat de auto niet meer bestaat. Het verslag dat je ontvangt naar aanleiding van een chassisnummercheck geeft je cruciale informatie. Deze voertuiginformatie is van belang voor zowel kopers als verkopers van tweedehands auto’s.

Waar let je op bij het controleren van het autoverleden?

  • Controleer de marktwaarde van de auto

We raden je altijd aan om eerst de marktwaarde van de tweedehands auto na te gaan. Neem de tijd om te controleren of de waarde van de occasion past bij de prijs die er voor deze en vergelijkbare tweedehands auto’s gevraagd wordt. Dit zorgt ervoor dat je niet teveel betaalt.

  • Verborgen schade

Het is mogelijk dat de auto die jij op het oog hebt een auto is vol verbogen gebreken die op het eerste oog niet zichtbaar zijn. Natuurlijk kan je krasjes en schade aan de buitenkant direct zien, maar de auto kan ook verborgen schade hebben die uiteindelijk kunnen leiden tot onverwachte reparatiekosten. Je moet de auto daarom altijd eerst laten controleren door een onafhankelijke monteur. Vraag ook naar het onderhoudsboekje van de auto. Zo kan je nagaan of de auto door de jaren heen netjes is onderhouden. Dit voorkomt vervelende verrassingen na aankoop.

  • WOK Status

Met behulp van het rapport over het autoverledenv an de occasion, kan je met grote zekerheid zeggen dat het veilig is om de auto aan te schaffen. De auto heeft de verplichte controles met succes doorstaan en is APK gekeurd. Het verslag geeft ook aan of de auto in het verleden een Wacht Op Keuren (WOK)-status heeft gehad. Een WOK-status betekent dat de auto serieuze schade heeft opgelopen en niet op de openbare weg mocht rijden. Is dit het geval? Dan weet jij dat je te maken hebt met een ernstig beschadigde auto die je beter niet kunt kopen.

  • De kilometerstand

Controleer de kilometerstand van de auto. Een gemiddelde auto rijdt ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Geeft de kilometerteller van de auto aan dat de auto relatief heel weinig gereden heeft voor de leeftijd die de auto heeft? Vraag de verkoper dan hoe dit komt. Hoe hoger de kilometerstand, hoe groter de kans dat de auto gebreken heeft en hoe lager de restwaarde van de auto is. In sommige gevallen is er gerommeld met de kilometerstand. Het lijkt dan alsof de auto veel minder heeft gereden. Maar hoe kom je hier achter? In het verslag met betrekking tot het autoverleden staat ook de jaarlijkse kilometerstand geregistreerd. Klopt de kilometerstand niet of is de opbouw van de gereden kilometers ongeloofwaardig? Dan waarschuwen wij je hiervoor in het verslag.

  • Het aantal eerdere eigenaren

Zoals eerder genoemd, zegt het aantal eerdere eigenaren een heleboel over het verleden van een auto. Als een auto meerdere eigenaren heeft gehad, kan het zijn dat de auto permanente schade heeft, waardoor de auto iedere keer snel weer werd verkocht. Het is daarom altijd belangrijk om te controleren hoeveel eerdere eigenaren de tweedehands auto die jij op het oog hebt heeft gehad.

  • Controleer of er kopieën zijn van de auto

VIN-klonen is een steeds groter probleem in Europa. Het is een vorm van identiteitsdiefstal waarbij autodieven het identificatienummer (het VIN-nummer) van een legaal geregistreerde auto stelen en deze op een gestolen voertuig bevestigen, om zo de diefstal te verbergen. Door middel van een VIN-nummercheck of een chassisnummercheck kan je direct achterhalen of er sprake is van fraude met het identificatienummer van de auto. Zorg er altijd voor dat het identificatienummer en de bijbehorende informatie overeenkomen en kloppend zijn en vraag direct een rapport bij ons aan!

  • Controleer de restwaarde van de auto

Hoewel je misschien op zoek bent naar een nieuwe auto, is het ook realistisch om te bedenken dat je deze occasion binnen een aantal jaar zelf ook weer wilt verkopen. Het is daarom raadzaam om te weten wat de restwaarde, dagwaarde of inruilwaarde van een auto is wanneer je hier jaren mee gaat rijden. Dit geeft je een realistisch beeld van de investering die je doet en of deze investering de moeite waard is. Deze informatie vind je door op zoek te gaan naar tweedehands auto’s van hetzelfde merk en model als jouw auto, maar met een hogere kilometerstand dan de kilometerstand van jouw auto.

Zolas hierboven al genoemd werd, hangt de waarde van je auto volledig af van het verleden van de auto. Een autoverledenrapport helpt jou om te voorkomen dat je met een miskoop zit opgescheept!

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu