Hoe bepaal je de waarde van een auto?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
28 okt , 2017,
Editor
, ,
No Comments

Ben je van plan om je auto te verkopen, dan moet je hiervoor ook een prijs bedenken. Echter, men vindt het vaak lastig om de waarde van een auto te bepalen. Daarom geven we je enkele tips die het bepalen van de waarde van je auto makkelijker maken.

 Je wil je auto het liefst zo snel mogelijk verkopen. Zo heb je bijvoorbeeld meer ruimte, ben je juist van de overbodige ruimte af of omdat de auto in de jaren al behoorlijk wat kilometers heeft gemaakt. Toch dien je eerst te weten hoeveel de auto nog waard is voordat je de vraagprijs kunt bepalen. Er zijn behoorlijk veel factoren die hoogte van de waarde van de auto beïnvloeden. We zullen deze factoren verder bespreken.

Vraag en aanbod

De waarde van een auto bepalen kan lastig zijn als je niet weet welke factoren de hoogte ervan beïnvloeden. Een ding kunnen we je sowieso al vertellen: je krijgt niet meer de waarde terug die je er oorspronkelijk voor hebt moeten betalen. Dit komt bijvoorbeeld doordat een bepaalde auto in populariteit is gedaald. Vraag en aanbod spelen nou eenmaal een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde. In de regel geldt: hoe hoger de vraag, des te hoger de waarde van de auto. Tevens is de kilometerstand en het bouwjaar van belang. Zo zijn oudere auto’s in de meeste gevallen minder waard dan auto’s van pak en beet drie, vier jaar oud. Een auto met een hoge kilometerstand heeft vaak meer kans op slijtage en vandaar dat de prijs lager uitvalt.

Daarnaast spelen gebruikssporen en eventuele schades een rol bij het bepalen van de autowaarde. Deuken, krassen en pitten kunnen de waarde negatief beïnvloeden. Ten slotte is het belangrijk dat de gehele autoverleden bekent is. Op deze manier kan de koper achterhalen of er eventuele grote reparaties hebben plaatsgevonden aan de auto. Is de onderhoudshistorie niet aanwezig of niet bekend? Dan zal dit de waarde van de auto ook laten dalen.

vraag en aanbod

De autodealer

Besluit je je auto in te ruilen op een nieuwe auto bij een dealer, dan moet je vooral geen al te hoge verwachtingen te hebben. Je kan zo’n mooi onderhouden auto met een lage kilometerstand hebben, maar een autodealer kijkt heel anders naar een auto dan jijzelf. De dealer zou bijvoorbeeld eerst willen weten of je ook een nieuwe auto bij hem gaat aanschaffen. Ben je wel van plan om een auto te kopen bij de desbetreffende dealer, dan is de prijs die je voor je auto terugkrijgt vaak van een aantrekkelijk niveau. Andersom, als je niet besluit een auto bij de dealer te kopen, krijg je een lagere prijs terug. Dit komt doordat de dealer een hoger risico loopt, omdat hij deze extra auto nog dient te verkopen.

autowaarde

Autowaarde online bepalen

Je hebt ook de mogelijkheid om zelf de autowaarde te bepalen door online te zoeken. Je kunt namelijk zoeken naar de vraagprijs van soortgelijke auto’s. Tegenwoordig is het aanbod dat online te verkrijgen is heel groot en daarom zal je al snel soortgelijke type auto’s vinden. Bedenk daarbij wel dat het een vraagprijs betreft en dat deze meestal hoger ligt dan de daadwerkelijke waarde van de auto.

 

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment