Elektrische auto: de toekomst van het vervoer in Nederland

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
14 jun , 2018,
Editor
No Comments

Alles over elektrische auto’s

Een elektrische auto is precies wat de naam doet vermoeden: een voertuig aangedreven door een elektromotor. In tegenstelling tot conventionele voertuigen die een benzine- of dieselmotor gebruiken, gebruiken elektrische auto’s en vrachtwagens een door een accu aangedreven elektromotor als voortstuwingsmiddel. Ze zijn duidelijk verschillend van hybrides of plug-in hybrides omdat ze geen gasmotor hebben om op terug te vallen en dus beperkt zijn in reisafstand door de hoeveelheid elektriciteit die is opgeslagen in hun oplaadbare accu. Niet alle elektrische auto’s werken op dezelfde manier, plug-in hybrides zijn namelijk uitgerust met zowel een elektromotor als een benzine- of dieselmotor. Andere elektrische auto’s werken volledig op vloeibare brandstoffen en weer anderen werken uitsluitend op elektriciteit. Daarnaast zijn er conventionele hybride voertuigen die ook een elektromotor hebben, maar die niet als elektrische auto worden beschouwd omdat ze niet op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten.

In termen van luchtvervuiling en broeikasgasemissies zijn elektrische auto’s vaak schoner dan zelfs de meest efficiënte conventionele voertuigen, maar de hoeveelheid uitstoot hangt af van het type voertuig en de stroombron. Wanneer elektrische auto’s op accu worden aangedreven door de schoonste elektriciteitsnetten, is de uitstoot van broeikasgassen vergelijkbaar met die van een auto die 1 op 40 rijdt. Wanneer elektrische auto’s op accu uitsluitend worden opgeladen met hernieuwbare elektriciteit zoals zonne- of windenergie, zal het opladen en rijden van een elektrische voertuig nagenoeg emissievrij zijn.

Hoewel elektrische auto’s veel duurder zijn dan hun conventionele tegenhangers, worden de hogere initiële kosten vaak verlaagd door federale en nationale voordelen. Maar het interessante is dat de kosten van het bijtanken van een elektrische auto een fractie zijn van de kosten van benzine, wat betekent dat elektrische auto’s lagere totale kosten kunnen hebben. Elektrische voertuigen bieden vele voordelen, zoals het volledig elimineren van de noodzaak om benzine te kopen en minimale onderhoudskosten. Bovendien hebben de meeste elektrische auto’s een ruim interieur met veel opbergruimte, heerlijk stille rijervaring en fantische sensaties van directe elektrische voortstuwing. Wie op zoek is naar een elektrische auto, moet rekening houden met een groot aantal levensstijlbehoeften, aangezien elektrische auto’s worden beschouwd als een ideale optie voor mensen met bescheiden woon-werkafstanden en relatief eenvoudige toegang tot oplaadstations. Hoewel er overheidsstimulansen bestaan ​​om de aanvaarding van deze nieuwe technologie te compenseren, hebben elektrische voertuigen hogere aankoopkosten en zorgen zij voor hogere elektriciteitsrekeningen.

elektrische auto

Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan elektrische auto’s geschikt voor verschillende rijstijlen en doeleinden. Er zijn veel opties beschikbaar van compacte auto’s zoals de Mitsubishi i-MiEV of Fiat 500e, die volledig opgeladen ongeveer 130 kilometer kunnen bereiken, tot grote luxe sedans, zoals de Tesla Model S, die bijna 500 kilometer kunnen bereiken op een enkele lading. Gemiddeld kunnen de meeste elektrische auto ongeveer 160 kilometer rijden, hoewel de nieuwe Chevrolet-bout een indrukwekkende 380 kilometer kan bereiken.

De toekomst van elektrische voertuigen in Nederland

Nederland heeft als doel om tegen 2025 1.000.000 elektrische voertuigen op de weg te hebben (RDW, 2016). Om dit doel te bereiken, moet de omzet per jaar met minstens 28% toenemen. Als we echter naar de trend kijken, zal dit makkelijk te halen zijn, gezien het feit dat de omzet van elektrische auto tussen 2010 en 2016 elk jaar met bijna 300% groeide. Hoewel de bijtelling voor plug-in hybrides in 2017 steeg van 15% naar 22%, bedraagt ​​de bijtelling voor volledig elektrische auto slechts 4%. Als Nederland erin slaagt om tegen 2025 1 miljoen elektrische voertuigen op de weg te hebben, met de bovengenoemde groei per jaar, betekent dit dat tegen 2025 bijna de helft van alle verkochte voertuigen elektrische zal zijn.

De toename van het milieubewustzijn

Met een toenemend aantal mensen dat nadenkt over duurzaam leven en zich bewust worden van het milieu, stijgt de vraag naar elektrische auto’s gestaag en wordt het gezien als het nieuwe normaal in Nederland. Volgens een recent onderzoek bleek dat meer dan de helft (58%) van de deelnemende Nederlandse ‘elektrische enthousiastelingen’ ervoor kozen gedeeltelijk elektrisch te rijden, met de Mitsubishi Outlander als een absolute favoriet. Hoewel de meeste eigenaren van elektrische auto’s hun auto’s via hun eigen bedrijf hebben gekocht (meestal vanwege de financiële voordelen) was de belangrijkste reden voor het rijden van een elektrische auto niet het financiële voordeel, maar het bijdragen aan een beter milieu! Met steeds schonere en meer hippe automodellen op de markt, verwachten we dat steeds meer Nederlanders hun conventionele auto’s uiteindelijk inruilen voor een elektrische auto.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment