Hoe wordt de waarde van een auto berekend?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
24 dec , 2022,
Editor
No Comments

De waarde van een auto wordt berekend aan de hand van verschillende factoren. Denk aan het merk, het model, de cataloguswaarde, de opties en accessoires, de leeftijd en de kilometerstand. De waarde van een auto is dus afhankelijk van veel verschillende punten. Als je de waarde van een auto wilt berekenen, kun je dit laten doen via verschillende websites. Hoe minder informatie er beschikbaar is over de auto, hoe lager de waarde ingeschat wordt. Dat komt omdat de mate van onzekerheid groter is. Ben je op zoek naar een auto, maar heb je niet zoveel geld? Soms kun je geld lenen voor een auto. Bekijk hieronder de verschillende factoren voor het bepalen van de waarde. 

Ouderdom of slijtage

Hoe ouder de auto is, hoe meer slijtage er optreedt. Tenminste, bij de meeste auto’s. Ouderdom en slijtage zijn dan ook twee factoren waar naar gekeken wordt bij het berekenen van de waarde van een auto. De auto vermindert gemiddeld 10 tot 20% in waarde per jaar. Deze waardevermindering is niet voor elke auto gelijk. Sommige auto’s zijn meer waardevast dan andere. 

Merk, model en uitvoering

Het merk van de auto, het model en de uitvoering spelen ook een belangrijke rol in het bepalen van de waarde van een auto. Bepaalde merken en modellen houden hun waarde. Denk aan verschillende Porsche modellen. Daarnaast geldt vaak: hoe luxer de uitvoering, hoe hoger de waarde blijft. 

Gereden kilometers

De kilometerstand is de belangrijkste factor voor het bepalen van de autowaarde. Een auto die 30.000 kilometer heeft gereden, is een stuk meer waard dan dezelfde auto met 150.000 kilometer op de teller. Dat komt omdat de staat van de auto-onderdelen vaak slechter worden naarmate er meer kilometers gereden zijn. Een auto slijt sneller wanneer er meer kilometers op de teller staan. Je kunt de volgende regel onthouden: hoe meer kilometers op de teller, hoe meer slijtage. Hoe meer slijtage, hoe meer onderdelen er zijn versleten en dus hoe lager de autowaarde is.

Hoeveel vorige eigenaren heeft de auto gehad?

Een andere factor die meespeelt in het bepalen van de autowaarde, is hoeveel vorige eigenaren de auto heeft gehad. Wanneer een auto in korte tijd veel eigenaren heeft gehad, kan het betekenen dat er verborgen mankementen zijn die ervoor zorgen dat de eigenaren de auto wilden verkopen. Dat leidt vaak tot een lagere waarde. Maar het hoeft niet te betekenen dat een auto minder waarde heeft wanneer deze meerdere eigenaren heeft gehad. De waarde van de auto wordt vooral bepaald aan de hand van andere onderdelen. 

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment