De kilometerstand van een auto: wat zegt het?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
7 okt , 2017,
Editor
, , ,
No Comments

Bij de aanschaf van een auto wordt vaak gekeken naar de kilometerstand van de auto. Samen met de leeftijd stem je hier namelijk de waarde op af. Vanzelfsprekend is een auto met een lage kilometerstand meer waard dan een auto die meer kilometers heeft gereden. Zijn er echter nog meer dingen die je kunt aflezen aan de kilometerstand van een auto?

Wat zegt de hoogte van de kilometerstand?

Aan de hand van de kilomesterstand kun deels het verleden van de auto bepalen. Stel een auto is 10 jaar oud en heeft 150.000 kilometer gereden, dan mag je ervan uitgaan dat er gemiddeld 15.000 kilometer per jaar mee is gereden. Is daarnaast de onderhoudshistorie bekend, denk hierbij aan bonnetjes van onderhoud en reparaties, dan is het verleden van de auto redelijk goed te bepalen.

kilometerstand

Wanneer is de kilometerstand te hoog?

Dankzij huidige technologie in auto’s is het best lastig te bepalen wanneer een auto een te hoge kilometerstand heeft. Tegenwoordig is de kwaliteit van auto’s erg hoog, waardoor je eigenlijk per merk gaat kijken. Zo beschikken Volvo‘s en auto’s van Mercedes vaak over een motor die erg lang meegaat.

Gemiddeld genomen gaan benzinemotoren zo’n 250.000 kilometer mee, al is dit vooral afhankelijk van het onderhoud die de auto heeft gehad. Dieselmotoren kunnen vaak nog langer mee, namelijk zo’n 350.000 kilometer. Indien er altijd onderhoud heeft plaatsgevonden dan kan er echter zo maar een ton meer bij.

De reden dat een dieselmotor langer mee gaan dan een auto op benzine is vanwege het toerental. Dit is het aantal omwentelingen per minuut van de motor van een auto en is af te lezen op de teller. Omdat een benzinemotor meer toeren nodig heeft om te blijven draaien slijt deze ook sneller.

Hoge tellerstand

(Te) hoge kilometerstand betekent hoge kosten

Het hoeft niet altijd nadelig te zijn als een auto een hoge kilometerstand heeft. Zo hebben auto’s die 150.000 kilometer hebben gereden vaak al de nodige onderhoud gehad. Echter, het is belangrijk dat je kijkt of dit daadwerkelijk is gebeurd. Om een beeld te geven hoelang onderdelen meegaan en hoeveel ze kosten, check je onderstaande afbeelding:

 

onderhoud en km stand

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment