De checklist voor het maken van een geslaagde proefrit

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
17 jul , 2017,
Editor
, , ,
No Comments

Heb je een mooie auto gezien en wil je deze graag beter bekijken? Maak dan een afspraak met de desbetreffende verkoper voor een proefrit. Zorg in ieder geval altijd dat je met de auto hebt gereden. Op die manier krijg je een totaal beeld van wat de auto te bieden heeft. Is het, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk om een proefrit te maken? Zie dan af van de koop. Het maken van een proefrit is nou eenmaal heel belangrijk, daarom volgen hier 10 praktische tips voor het maken van een geslaagde proefrit.

 

vinkje

 

1. Een deskundige bijrijder

Als je een proefrit wil maken is het handig om iemand mee te nemen die meer verstand heeft van auto’s dan jijzelf. Een kennis die bij een garage werkt, zoals een automonteur zijn in dit geval zeer waardevol. Vaak horen en zien deze personen gelijk bepaalde zaken die je normaal niet eens gezien zou hebben. Een kapotte uitlaat, een lekke koppakking, een versleten distributieriem; allemaal onderdelen waarop gelet dient te worden voor je een auto aanschaft.

2. Een goede route

Bekijk voordat je met een auto gaat proefrijden welke route je kan rijden. Aangezien een auto op elke weg anders aanvoelt en reageert, is het verstandig om hem op verschillende wegen te ‘testen’. Denk hierbij aan een rit over de snelweg, een rit door de bebouwde kom en een weg met een hobbelige ondergrond. Op deze manier weet je gelijk hoe het gesteld is met het comfort van de auto en of er eventuele gebreken van toepassing zijn.

3. Omzeil de spits

Het is niet aan te raden om in de ochtend- of avondspits een proefrit te maken. De beste tijd ligt tussen 10 en 14 uur, omdat je dan beter door kunt rijden. Op die manier krijg je een beter totaalbeeld van de auto. Daarnaast is het licht buiten, waardoor je sneller eventuele gebreken kunt waarnemen. Probeer tenslotte de proefrit te maken op een regenvrije dag. Zo kun je je helemaal richten op het testen van de auto.

4. Testen in stilstand

Niet alleen rijden is belangrijk. Zo is het ook verstandig om verschillende vragen te stellen aan de verkoper en laat hem eventueel dingen demonstreren. Kijk of alles werkt zoals het moet: remlichten, knipperlichten, dagrijverlichting, koplampen. Laat tevens de motor een tijdje stationair draaien om te horen of er piepende geluiden waarneembaar zijn.

5. Niet alleen uiterlijk telt

De auto waarin je zal gaan proefrijden zal wel helemaal gepoetst zijn, zodat hij weer als nieuw lijkt. Houd echter wel in het achterhoofd dat het niet alleen het uiterlijk is dat telt. Zo kan de verkoper de auto expres zo mooi hebben gepoetst, met als doel dat defecten op de auto minder goed zichtbaar zijn.

6. Bedenk belangrijke punten

Het is aan te raden om voor dat je gaat proefrijden een aantal punten opstelt die voor jou van belang zijn. Heb je een deskundige bijrijder bij je? Gebruik dan ook zijn input voor het beoordelen van de auto. Belangrijke punten kunnen bijvoorbeeld schades in zowel het interieur als exterieur zijn.

7. Noteer defecten

Het vooraf noteren van eventuele schades en gebreken kan zinvol zijn als je gaat proefrijden. Zo kom je later niet voor verassingen te staan waar jij verantwoordelijk voor bent. Maak bijvoorbeeld foto’s van deuken, krassen, enzovoorts. Dit kan later als bewijs dienen.

8. Een koude start

Sommige auto’s kunnen last hebben van startproblemen. Om zeker te zijn dat dit niet het geval is zorg dan dat je een proefrit begint door met een koude motor meteen te starten.

9. Wees niet te gehaast

Heb je na 10 minuten al het gevoel dat dit de auto is die het gaat worden? Probeer dan toch langer door te rijden. Hierdoor krijg je niet alleen een beter beeld van de auto; de kans dat er eventuele mankementen aan het licht komen nemen ook toe. Krijg je maar beperkte tijd van de verkoper om proef te rijden? Dan is dit vaak geen goed teken. Dit is wellicht expres gedaan om defecten te maskeren. Probeer daarom minstens een half uur te rijden.

10. Check alle papieren

Misschien wel de belangrijkste tip: zorg dat je alle papieren hebt gecontroleerd. Wanneer je een proefrit wil maken horen alle documenten in de auto aanwezig te zijn. Probeer daarnaast zoveel mogelijk dingen te vragen aan de verkoper. Zorg dat je alles te weten komt zodat je weet dat het goed zit.

 

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment