De ANWB ontstaansgeschiedenis

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
17 jan , 2017,
Editor
, , , ,
No Comments

De ANWB kennen we vooral van de wegenwacht en de ANWB koerslijsten. Veel mensen doen jaarlijks een beroep op de ANWB wegenwacht wanneer zij met pech langs de weg komen te staan. Daarnaast worden de ANWB koerslijsten dagelijks geraadpleegd door zowel particulieren als ondernemers. Dit is slechts een fractie van de werkzaamheden van de ANWB, want het dienstenpakket is veelzijdig. De ANWB is niet meer weg te denken en kent dan ook een lange geschiedenis van meer dan 130 jaar. De onderneming heeft momenteel een omzet van ruim een miljard en een winst van 4,3 miljoen. Er werken bijna 3.500 mensen bij de ANWB.

 

De oprichting van de ANWB

Op 1 juli 1883 kon men voor het eerst kennis maken met de ANWB, al had de organisatie toen nog wel een andere naam. Deze werd namelijk opgericht als de Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond (NVB). De NVB wist binnen korte tijd tweehonderd leden bij elkaar te sprokkelen en uiteindelijk werd de naam al in 1885 veranderd in Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB). In 1905 moest de naam eigenlijk opnieuw veranderd worden, omdat de bond formeel werd benoemd tot toeristenbond. De organisatie besloot om de naam niet nog eens te veranderen, maar hield ANWB aan. Tegenwoordig is ANWB dan ook geen afkorting meer die ergens voor staat, maar gewoon een handelsnaam.

 

ANWB

Zichtbare ontwikkelingen van de ANWB

De ANWB werd in eerste instantie opgericht als vereniging voor fietsers, maar tegenwoordig is de organisatie veel meer dan dat. Wandelaars, watersporters, motorrijders, autorijders, kampeerders, wintersporters en ruiters kunnen rekenen op de services van de ANWB. Langs wandel- en fietsroutes zijn bijvoorbeeld paddenstoelen te vinden die de weg wijzen. Deze zijn van de ANWB en bestaan al bijna honderd jaar. Langs de autosnelwegen zien we natuurlijk de welbekende praatpalen van de ANWB staan, welke je kunt gebruiken wanneer je met pech komt te staan. Het aantal praatpalen nam eindeloos toe, maar neemt de laatste jaren sterk af omdat men steeds meer gebruik maakt van mobiele telefoons.

 

Belangrijkste taken van de ANWB

De ANWB realiseerde in 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, de Wegenwacht. Sindsdien is dit de meest bekende service van de ANWB. Al miljoenen mensen hebben door de jaren heen gebruik gemaakt van de ANWB Wegenwacht. Daarnaast kent de ANWB nog enkele belangrijke diensten, zoals onder meer activiteiten op het gebied van rechtshulp, een keur aan verzekeringen, een alarmcentrale en een testpanel. Ook de bewegwijzering, die we onder meer op de lokale en provinciale wegen aantreffen, wordt gerealiseerd door de ANWB.

 

ANWB

Tegenslagen voor de ANWB

Zoals verreweg de meeste ondernemingen heeft de ANWB natuurlijk ook te maken gehad met tegenslagen in al die jaren. Zo werd Route Mobiel in het leven geroepen als nieuwe dienst voor pech onderweg. Doordat de voorwaarden volgens velen beter waren werden er veel ANWB lidmaatschappen opgezegd. In totaal raakte de ANWB meer dan honderdduizend leden door de komst van deze nieuwe organisatie kwijt. In 2016 kreeg de ANWB ook weer een flinke tegenslag te verduren. Er werden mogelijkheden gerealiseerd voor pechhulp op afroep, waarbij een abonnement niet meer nodig is. Ook dit heeft ervoor gezorgd dat de ANWB veel leden is kwijtgeraakt.

 

 

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment