Wanneer en hoe vaak APK keuren

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
24 mrt , 2023,
Editor
No Comments

Een APK keuring is een verplichte keuring voor auto’s die ouder zijn dan drie jaar. Maar wanneer moet u uw auto precies laten keuren en wat zijn de gevolgen als u dit niet doet? In dit artikel leggen we uit wanneer u uw auto moet laten keuren en waarom het belangrijk is om dit op tijd te doen.

Wanneer moet u uw auto laten keuren?

Een APK keuring is verplicht voor auto’s die ouder zijn dan drie jaar. De eerste keuring moet plaatsvinden op de datum dat uw auto drie jaar oud wordt. Daarna moet de auto jaarlijks gekeurd worden. De exacte datum waarop de APK vervalt, staat vermeld op het keuringsrapport dat u bij de vorige keuring heeft ontvangen. Het is belangrijk om deze datum goed in de gaten te houden en de keuring op tijd te laten uitvoeren.

Wat gebeurt er als u de APK keuring niet op tijd laat uitvoeren?

Als u de APK keuring niet op tijd laat uitvoeren, kunt u een boete krijgen van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Deze boete kan oplopen tot honderden euro’s, afhankelijk van hoe lang u de keuring heeft uitgesteld. Bovendien loopt u het risico dat u niet meer met uw auto de weg op mag als de APK keuring te ver is verlopen. Dit kan leiden tot extra kosten en ongemak.

Waarom is het belangrijk om uw auto op tijd te laten keuren?

Het is belangrijk om uw auto op tijd te laten keuren omdat de APK keuring een belangrijke rol speelt in de verkeersveiligheid. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of uw auto nog veilig genoeg is om de weg op te gaan. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de remmen, de verlichting, de banden en de carrosserie van de auto. Als er problemen worden geconstateerd, moet u deze laten repareren voordat u weer de weg op mag.

Bovendien kan een APK keuring ook bijdragen aan de betrouwbaarheid van uw auto. Tijdens de keuring worden niet alleen de veiligheidseisen gecontroleerd, maar ook de milieueisen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de uitstoot van de auto en de werking van de katalysator. Als uw auto niet aan deze eisen voldoet, moet u deze laten repareren om te voorkomen dat uw auto bijdraagt aan de luchtvervuiling.

APK keuren Wanneer

Hoe kunt u uw auto laten keuren?

U kunt uw auto laten keuren bij een APK keuringsstation. Deze stations zijn erkend door de RDW en hebben speciaal opgeleide keurmeesters in dienst. U kunt het keuringsstation vinden via de website van de RDW. Het is verstandig om ruim op tijd een afspraak te maken voor de keuring, zodat u zeker weet dat u op tijd klaar bent.

Tijdens de keuring wordt uw auto grondig gecontroleerd op alle veiligheids- en milieueisen. Als er problemen worden geconstateerd, krijgt u een keuringsrapport waarin staat vermeld welke reparaties nodig zijn om aan de eisen te voldoen.

Veel Gestelde Vragen

  1. Wanneer moet ik mijn auto laten keuren voor de APK? Antwoord: Uw auto moet voor het eerst worden gekeurd als deze drie jaar oud is. Vervolgens moet de auto elk jaar worden gekeurd. De exacte datum waarop de APK vervalt, staat vermeld op het keuringsrapport dat u bij de vorige keuring heeft ontvangen.
  2. Wat gebeurt er als ik de APK keuring niet op tijd laat uitvoeren? Antwoord: Als u de APK keuring niet op tijd laat uitvoeren, kunt u een boete krijgen van de RDW. Deze boete kan oplopen tot honderden euro’s, afhankelijk van hoe lang u de keuring heeft uitgesteld. Bovendien loopt u het risico dat u niet meer met uw auto de weg op mag als de APK keuring te ver is verlopen.
  3. Kan ik de APK keuring zelf uitvoeren? Antwoord: Nee, de APK keuring moet worden uitgevoerd door een erkend keuringsstation. Deze stations zijn erkend door de RDW en hebben speciaal opgeleide keurmeesters in dienst.
  4. Hoe maak ik een afspraak voor de APK keuring? Antwoord: U kunt een afspraak maken bij een APK keuringsstation via de website van de RDW. Het is verstandig om ruim op tijd een afspraak te maken voor de keuring, zodat u zeker weet dat u op tijd klaar bent.
  5. Wat wordt er gecontroleerd tijdens de APK keuring? Antwoord: Tijdens de APK keuring wordt gecontroleerd of uw auto nog veilig genoeg is om de weg op te gaan. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de remmen, de verlichting, de banden en de carrosserie van de auto. Daarnaast worden ook de milieueisen gecontroleerd, zoals de uitstoot van de auto en de werking van de katalysator. Als er problemen worden geconstateerd, moet u deze laten repareren voordat u weer de weg op mag.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment