Je wilt het schadeverleden van een auto achterhalen om de waarde te bepalen, maar ook om te kijken of het nog veilig is. Je kunt dan wel een autoverzekering hebben, maar vaak is niet alle informatie over eerdere schades van een tweedehands auto of de auto die je bezit bekend. En dat wil je toch weten. Sommige reparaties zijn mogelijk niet professioneel uitgevoerd en dan kan het zijn dat niet alle schades gemeld worden aan verzekeraars. In het ergste geval kan een auto zelfs ooit als total-loss zijn verklaard. Niet te vergeten dat er ook verborgen gebreken kunnen zijn die serieuze gevaren opleveren. Niemand wil een miskoop doen, dus hoe kom je achter het schadeverleden van een auto?
Schades online achterhalen
Er zijn gelukkig online tools waarmee je een schadecheck kan doen. Op veel websites kun je, vaak tegen betaling, een rapport opvragen waarin staat of de auto in het verleden schade heeft gehad. Dit is een snelle en gemakkelijke manier om alle informatie te krijgen over eventuele schades, ongelukken en reparaties die de auto heeft gehad. Het nadeel is dat dit rapport alleen de schades laat zien die officieel geregistreerd zijn. Als een schade nooit is gemeld, staat het dus niet in het rapport. Dit betekent dat er schade kan zijn die niet bekend is. Dit is natuurlijk vervelend voor mensen die een auto willen kopen en erachter willen komen of de auto schade heeft gehad. Wanneer je schade niet kunt zien, zul je sneller problemen met de auto krijgen. Je kunt een autoverzekering berekenen om er een te vinden die goed bij je past, maar dan zul je al snel een hogere premie betalen als je meteen een schadeclaim in moet dienen.
Gratis zelf het schadeverleden achterhalen
Er zijn ook manieren om het schadeverleden van een auto zelf en zonder kosten te achterhalen. Je kunt het uiterlijk van de auto bijvoorbeeld eens goed onderzoeken. Let op de naden tussen verschillende carrosseriedelen, zoals de deuren en spatborden. Ongelijke naden kunnen aantonen dat er eerdere schades en reparaties zijn geweest. Let ook op kleurverschillen; als bijvoorbeeld de bumper een andere tint heeft dan de rest van de auto, kan het zijn dat ze deze hebben overgespoten na een schade. Dit soort visuele inspecties kunnen nuttig zijn, maar zo zul je geen verborgen schade achterhalen. Wees dus voorzichtig!
Een aankoopkeuring laten uitvoeren
Tot slot kun je ook een professionele aankoopkeuring laten uitvoeren. Dit is een grondige keuring en hierbij worden zowel visuele als technische inspecties uitgevoerd. Een expert kijkt dan naar de staat van het interieur en exterieur, inclusief eventuele schade aan bekleding en plaatwerk. Maar ook technische aspecten zoals de motor, versnellingsbak, remmen en ophanging worden gecontroleerd tijdens een proefrit. Bij dit soort inspecties wordt ook gebruikgemaakt van een brug, waarbij ze dus ook onder de auto kunnen kijken om te zien of er schade is aan het chassis. Tevens kunnen ze de boordcomputer uitlezen en de dikte van de lak meten om problemen te achterhalen. Na afloop van de keuring ontvang je een uitgebreid technisch rapport met foto’s en professioneel aankoopadvies. Zo kun je dan toch een goede beslissing maken!
Leave A Comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.